ÁGI

Franta Ági szentendrei házának műhelyében csodák születnek. Ez a csoda – a megszokottól eltérően – nem három napig tart, de attól még igenis mesébe illő. 

A frantaági márka története ugyanis egy álommal kezdődött még 2010-ben, egy nagyon is konkrét jelenettel: „Ági, lámpákat kell készítened” – hangzott az álombéli felhívás, s Ági engedett neki. Hiába az azóta eltelt tíz év, az üzenet mit sem veszített erejéből – a csillaglámpa társaságában időről időre megjelentek újabb és újabb tárgyak, melyek a maguk játékos egyszerűségével szólítanak meg bennünket, s csöndesen azt suttogják: „vigyél magaddal.”

 

A puha fonalakból megformált szőnyegek, a színes kartonból hajtott szögletes lámpabúrák, a sokféle variációs lehetőséget kínáló, választható színű csempék mind-mind magukban hordozzák azt az odaadó figyelmet, törődést és minőségi időt, ami a tárgy elkészültével korántsem ér véget: új otthonukban a választott darabok továbbörökítik a csodát, és beragyogják még a legszürkébb hétköznapokat is. 

Ahogy a csillaglámpa körüli tárgy-társaság bővült, Ági is rátalált azokra a mesteremberekre és segítőtársakra, akik maguk is hisznek azokban a tárgyakban, amelyek szeretettel és odafigyeléssel készülnek. A  színezett szürkelemezből hajtogatott csillaglámpák tűpontos kivágásához használt stanckéseket, a gyapjúfonálból szőtt csillagszőnyeget, a különleges formavilágú aprócska csillagcsempéket szakértő kezek készítik, s szövik tovább azt a majd’ tíz évvel ezelőtti álmot, amely Ági előtt akkor visszavonhatatlanul megjelent. Ő maga pedig továbbra sem pihen: fáradhatatlanul építi – többek között – méhkas formájú báránylámpáit, a megrendelők egyedi elképzelései alapján. Ági Folyamatosan azon dolgozik, hogy tárgyain keresztül megismerje önmagát, hogy kiteljesedjék abban, ami sokaknak csak egy termék, de neki a frantaági univerzum egy fényesen ragyogó csillaga.

Ez a csöndes, alázatos, de nagyon is vidám és életigenlő design jellemzi a frantaági-darabok mindegyikét. A fénylő csillagok és puha bárányok későbbi tulajdonosaik lakhelyén új otthonra találnak, s velük együtt – az egyszerre puritán és éteri – szépség is megérkezik azokba a terekbe, ahol a leginkább vágynak rá.

Így a csoda soha nem válik megszokottá, fénye nem halványul, melegsége nem múlik el.

A frantaági tárgyak hosszú ideig velünk maradnak, trendektől és évszakoktól függetlenül. 

Kiállítások

Magyar Formatervezési Díj 2013 – csillaglámpa 

Mikser Design Festival 2013 – Belgrád – csillaglámpa

S/ALON BUDAPEST 2019 – egyéni kiállítás a MDDA támogatásával – csillagvilág

RUG ART FEST 2019 – csillagszőnyeg

RUG ART FEST 2021 – bárányszőnyeg

S/ALON BUDAPEST 2021 – bárányszőnyeg